Tajna dugovječnosti hrane: Sve što trebate znati o vakumiranju

Koreqt31. 03. 2025.

Zaboravite na bačenu hranu i prepune zamrzivače! Tajna leži u vakumiranju - jednostavnoj tehnici koja može drastično produžiti rok trajanja vaše hrane.

Fotografija preuzeta: Shutterstock.com

Smanjenje bacanja hrane i sprječavanja njezina kvarenja postupno postaju imperativ u kuhinjama, a izvrstan alat za ispunjavanje tog zadatka su uređaji za vakumiranje. Naime, vakumirani proizvodi se mogu čuvati višestruko duže od onih koji to nisu. Ujedno imaju i bolji okus koji se ne gubi protekom vremena.

Što je aparat za vakumiranje?

Aparat za vakumiranje je uređaj koji obavlja dvije operacije. Prvo, uklanja zrak iz posuda, odnosno vrećica, pa ih potom hermetički zatvara. Takvo vakumsko pakiranje produljuje rok trajanja proizvoda bez obzira o kojoj se vrsti namirnica radi.

Tako svježe bobičasto voće, začinsko bilje, meso, pa i voće i povrće možete očuvati pomoću vakumskih posuda. Osim toga, vakumiranje možete iskoristiti i za poboljšavanje okusa hrane. Na primjer, ako meso ili ribu marinirate u vakumskoj vrećici, ono će ispasti još ukusnije i sočnije.

Osim hrane, vakumirati možete i druge prizvode. Naime, vakumska pakiranja izvrsno služe za skladištenje odjeće jer zauzimaju puno manje prostora.

Kako radi aparat za vakumiranje?

Kao što je prethodno spomenuto, uređaj za vakumiranje uklanja zrak i stvara vakuum unutar posude ili vrećice. Drugim riječima, izuzima kisik i tlak zraka. Iako uređaji dolaze u različitim tipovima, veličinama i modelima, svi imaju isti princip rada i glavne komponente.

  • Vakumska pumpa - služi za uklanjanje zraka iz pakiranja
  • Komora - mjesto gdje se paket pohranjuje tijekom procesa vakumiranja i pečaćenja – provjerite dimenzije komore prije kupovine modela (važno ako planirate vakumirati predmete većih dimenzija)
  • Traka za zavarivanje - dio aparata za vakumiranje koji stvara toplinski spoj na vrećici i time je hermetički zatvara nakon izvlačenja zraka
  • Kontrolna ploča - ili upravljačka ploča, koja služi kontroli razine vakuma

Uobičajeni proces vakumiranja hrane je vrlo jednostavan. Za početak proizvod stavljate u vrećicu, ali pripazite da ima dovoljno mjesta i za hranu i zavarivanje. Potom podignite poklopac uređaja i otvoreni kraj vrećice umetnite u uređaj na traku za zavarivanje te ga zatvorite. Podesite odgovarajuće postavke vakumiranja na kontrolnoj ploči i pokrenite program.

Vrste vakumskih uređaja

U svakodnevnom životu uređaje za vakumiranje najčešće koristimo za hranu. U tom slučaju aparate za vakumiranje možemo podijeliti na automatske i ručne. Međutim, na tržištu postoje i veći uređaji koji se pretežito koriste za poslovne svrhe.

Ručni uređaji za vakumiranje imaju mjerač vremena koji omogućuje proizvoljno podešavanje koliko dugo želimo da aparat usisava zrak iz vrećice. Ova značajka je korisna ako pakirate mekše i osjetljivije proizvode koji bi se mogli oštetiti ispumpavanjem zraka. Nakon procjene potrebnog vremena, unosite ga na kontrolnoj ploči.

Kod automatskih uređaja za vakumiranje zrak se usisava sve dok ne bude u potpunosti izvučen iz vrećice zbog čega je idealan za čvrste proizvode. Savjetujemo da pripazite kod ovog koraka jer pumpa može usisati i tekućine iz hrane, što može prouzrokovati kvar.

Koju sve hranu možete vakumirati?

Gotovo sva hrana se može vakumirati - meso, povrće, čvrsto voće i rasuti proizvodi (sve ono što možete kupiti u rinfuzi). Međutim, postoji nekoliko iznimki koje zahtijevaju više pažnje ili se uopće ne mogu skladištiti u vakumskoj vrećici.

Na primjer, nemojte vakumirati gljive, češnjak ili meke sireve poput ricotte i briea. Ova hrana može sadržavati anaerobne bakterije koje imaju tendenciju rasta i razvoja u okruženju bez kisika.

Također, neki proizvodi zahtijevaju tzv. blanširanje prije vakumiranja. Blanširanje je kulinarska tehnika koja podrazumijeva kratko uranjanje namirnica u kipuću vodu, nakon čega slijedi brzo hlađenje u ledenoj vodi. Povrće poput brokule, kupusa, cvjetače, mrkve, kelja, prokulica i cikle spada u tu skupinu proizvoda.

Nakon kratkog kuhanja i hlađenja hrane na sobnoj temperaturi, možete ju vakumirati i staviti u zamrzivač. Proces blanširanja je dobar iz više razloga jer zaustavlja proizvodnju enzima koji uzrokuju propadanje namirnica i pomaže očuvanju boje te smanjuje broj mikroorganizama na površini, zbog čega je izuzetno koristan kada je riječ o vakumiranju hrane.

Postoje i proizvodi za koje se preporučuje zamrzavanje prije vakumiranja. Osjetljiva hrana, poput mekanih torta ili muffina, može se oštetiti tijekom ispumpavanja zraka iz vrećice. Stoga ih prije pakiranja možete smrznuti. Ovim postupkom također prevenirate kvar aparata za vakumiranja jer se u suprotnom čestice lakše odlome od deserta i bivaju usisane u pumpu.

Zaključak

Kada su izložene zraku, namirnice brzo gube svježinu, pa čak i kada ih spremite u hladnjak ili zamrzivač. U tom su slučaju aparati za vakumiranje odličan izbor ako želite dugotrajno očuvati svježinu namirnica poput voća, povrća, mesa ili sira. Naime, vakumirane namirnice traju čak 3 do 5 puta duže.

Osim produljenja trajanja hrane i njezine kvalitete, vakumiranjem štedite vrijeme kuhanja (npr. povrće koje je blanširano i vakumirano kuhate vremenski manje nego ono koje nije), ali i novac jer smanjujete bacanje hrane.

Stoga, bez previše razmišljanja i muke, nabavite magični aparat za vakumiranje i osigurajte više prostora u zamrzivaču i novca u novčaniku!

Najnoviji savjeti Vidi sve