Snaga vinograda počinje u jesen: Gnojiva i zaštita za zdrav trs

Koreqt29. 09. 2025.

Jesenska prihrana vinograda ključna je za zdrav rast i bogat urod. Otkrijte koja gnojiva i sredstva koristiti kako bi trsovi snažno prezimili.

Fotografija preuzeta: Shutterstock.com

Nakon berbe, kada se trsovi odmaraju od ljetnog opterećenja, mnogi vinogradari misle da je posao gotov. No upravo jesen donosi važne zadatke koji određuju zdravlje i snagu vinograda u sljedećoj sezoni.

Pravilna prihrana tla i vinove loze, kao i pravovremena zaštita od bolesti i štetnika, pomažu trsovima da u zimu uđu snažni i spremni za regeneraciju. Jesenske gnojidbe osiguravaju potrebne hranjive tvari, dok zaštitna sredstva čuvaju lozu od skrivenih prijetnji koje mogu prezimiti i ponovno ugroziti u proljeće.

U ovom vodiču donosimo pregled najvažnijih koraka i preporuka kako biste vinograd na pravi način pripremili za zimski odmor i bogat urod iduće godine.

Najbolje vrste gnojiva za jesensku prihranu vinograda

1. Organska gnojiva - snaga iz prirode

Stajsko gnojivo, kompost ili čak zelenišno gnojivo najbolji su način da vinograd dobije prirodnu snagu. Ona ne djeluju odmah, ali dugoročno popravljaju strukturu tla, povećavaju sadržaj humusa i osiguravaju da trsovi imaju dovoljno hranjiva za naredne godine. Ako se primjenjuju redovito, vinograd postaje otporniji, a grožđe kvalitetnije.

  • Stajsko gnojivo - Prirodni klasik koji obogaćuje tlo humusom i poboljšava njegovu strukturu. Osim što trsovima daje hranjiva, pomaže zadržavanju vlage i potiče razvoj korisnih mikroorganizama u tlu.
  • Kompost - Nastaje od razgrađenih biljnih i kućnih biootpada. Lagano se otpušta, pa vinograd dobiva hranjiva kroz dulje razdoblje. Kompost je posebno dobar za vinograde na siromašnijim tlima jer obnavlja plodnost i život u zemlji.
  • Zelenišno gnojivo - Riječ je o biljkama koje se uzgajaju i potom zaoravaju u tlo (npr. facelija, djetelina ili raž). One obogaćuju tlo dušikom, poboljšavaju prozračnost i sprečavaju eroziju. To je prirodan način da lozi pružite dugoročnu podršku.

2. Mineralna gnojiva - ciljano i brzo djelovanje

Za razliku od organskih, mineralna gnojiva donose precizan unos hranjivih tvari. Fosfor jača korijen, kalij podiže otpornost loze na hladnoću i bolesti, dok magnezij potpomaže fotosintezu i sprječava žućenje listova. Jesenska prihrana mineralnim gnojivima vinogradu daje stabilan temelj za proljetni rast.

  • Fosfor - Potiče razvoj korijena i cvjetanje. U jesenskoj prihrani posebno je važno jer trs mora razviti snažan korijen kako bi bio stabilan i otporan na hladnoću.
  • Kalij - Ključan element za otpornost loze. Pomaže biljkama da lakše prežive niske temperature, a ujedno utječe i na kvalitetu grožđa, posebice sadržaj šećera i aromatičnost.
  • Magnezij - Sudjeluje u procesu fotosinteze i sprječava žućenje listova. Jesenski unos osigurava da trs u proljeće ima dovoljno snage za novi rast.
Istraži ponudu

3. Folijarna gnojiva - prva pomoć trsovima

Folijarna gnojiva nanose se izravno na listove i služe kao „brza intervencija“ kada trsovima nedostaje određenih mikroelemenata poput željeza, bora ili cinka. Njihovo djelovanje je trenutno, no ne zamjenjuju klasičnu gnojidbu, već je nadopunjuju.

  • Bor i cink - Bor je važan za oplodnju i razvoj bobica, dok cink utječe na rast i razvoj mladih listova. Primjena u obliku prskanja omogućuje brzo djelovanje i bolju ravnotežu mikroelemenata.
Fotografija preuzeta: Shutterstock.com

Koja zaštitna sredstva koristiti nakon berbe?

  1. Fungicidi - zaštita od bolestiIako je grožđe već pobrano, plamenjača i pepelnica i dalje mogu prijetiti. Jesenski tretman fungicidima sprječava da se bolesti ukorijene i dočekaju proljeće spremne za širenje.
  2. Bakarni pripravci - dezinfekcija i prevencijaBakar se tradicionalno koristi u vinogradarstvu jer dezinficira lozu i zacjeljuje sitne rane nakon rezidbe ili lomova. Jesenski tretman bakrom pravi je „štit“ za trsove tijekom zimskog mirovanja.
  3. Insekticidi - po potrebiAko je vinograd zaražen određenim štetnicima (poput grinja ili cvrčaka), preporučuje se jesenska primjena insekticida. No, važno je da se ne koriste rutinski, već samo ako postoji stvarna potreba.
Istraži ponudu

Kratki praktični savjeti za primjenu

  • Najbolje vrijeme za gnojidbu je odmah nakon berbe ili tijekom jeseni, prije nego što tlo potpuno otvrdne od hladnoće. Za zaštitna sredstva idealno je pričekati da lišće otpadne.
  • Količine gnojiva ovise o starosti vinograda, tipu tla i analizi hranjivih tvari. Manje je često više jer pretjerana gnojidba može više naštetiti nego pomoći.
  • Kombiniranje izvora - najbolje rezultate daje spoj organskih i mineralnih gnojiva. Organska poboljšavaju strukturu tla, a mineralna osiguravaju brzu i ciljanu prihranu.
  • Ekološki pristup - birajte gnojiva i sredstva koja su prihvatljiva za okoliš. Time čuvate ne samo vinograd, već i ravnotežu tla i okoliša oko njega.

Najčešće greške u jesenskoj prihrani koje treba izbjeći

  • Pretjerano gnojenje dušikom - iako dušik potiče rast, jesenska gnojidba njime može izazvati osjetljive mlade izboje koji ne prežive zimu.
  • Preskakanje zaštite - mnogi vinogradari misle da nakon berbe više nema opasnosti, no upravo tada je tretman ključan da se bolesti i štetnici ne ukorijene.
  • Neusklađivanje s analizom tla - svako tlo je drugačije, a gnojidba „napamet“ često dovodi do neravnoteže hranjiva. Redovita analiza tla najbolji je vodič za pravilnu njegu.

Vinograd u mirnom zimskom snu

Jesenska prihrana i zaštita vinograda možda na prvi pogled djeluju kao zadaci koje obavljate tek „usput“, nakon što je sav trud i veselje oko berbe završeno. No upravo sada postavljate temelje za sljedeću sezonu.

Kada unesete hranjiva u tlo, osiguravate da trsovi imaju dovoljno snage da prezime hladne mjesece. Kada ih zaštitite bakrom ili drugim pripravcima, čuvate ih od tihih neprijatelja koji bi mogli oslabiti njihov rast.

Na kraju dana, vinograd nije samo red trsova, to je živi organizam, vaša mala oaza koja traži pažnju, ali i daruje mnogo više zauzvrat. Jesen je trenutak da mu kažete „hvala“ za svu slatkoću grožđa i kada mu omogućite miran zimski san. A kada sunce ponovno ugrije u proljeće, vinograd će vam se zahvaliti svojim buđenjem, punim života i obećanja.🍇

Najnoviji savjeti Vidi sve