Koje lonce i tave izbjegavati ljeti (i što koristiti umjesto njih)

Koreqt02. 08. 2025.

Kad kuhanje ljeti postane prava tlaka, pravo posuđe može biti spas. Evo koje ti posuđe olakšava kuhanje po vrućinama.

Copyright: Getty Images

Ljeto nas tjera da pojednostavimo mnoge stvari u životu, pa tako i pristup kuhanju. Kad je vruće, pokušavamo sve kako ne bismo dodatno zagrijali stan ili se pak nepotrebno znojili pored štednjaka.

Baš zato vrijedi razmisliti koje lonce i tave koristiti tijekom ljeta. Neki materijali predugo zadržavaju toplinu, neki otežavaju brzo kuhanje, a neki jednostavno nisu praktični za kuhanje tijekom ljeta.

U nastavku donosimo koje posuđe tijekom ljeta trebaš poslati na zasluženi godišnji, a koje trebaš ubaciti u rotaciju!

Koje lonce i tave izbjegavati tijekom ljeta

  • Teški lonci i tave od lijevanog željeza: iako nam zimi dobro dođu za gulaše i pečenja, ljeti su jednostavno malo previše. Toplinu zadržavaju satima i nepotrebno zagrijavaju kuhinju. Čuvaj ih za hladnije mjesece.
  • Lonci s nelakiranim metalnim ručkama: tijekom ljeta češće pripremamo jela koja su brže gotova, poput tjestenina ili kuhanog povrća. To znači da često podižemo poklopac da bismo nešto dodali ili promiješali. Ako ručka nije presvučena izolacijskim slojem, lako se na nju opeći - pogotovo ako si u žurbi.
  • Tave koje traže puno ulja i masnoće: neke tave jednostavno "vole" više ulja - bilo da je riječ o starijim aluminijskim tavama bez premaza, dubokim tavama za prženje ili tavama s oštećenim neprianjajućim slojem. A više ulja znači više vrućine, jače mirise i još više čišćenja nakon kuhanja. Ukratko: sve ono što ne želiš kad je vani 30 °C.
  • Stari aluminijski lonci bez zaštitnog sloja: ljeti često pripremamo lagana jela koja sadrže kisele namirnice - rajčica, limun, ocat… Nezaštićeni aluminij može reagirati s kiselinom iz hrane. To može dovesti do toga da jelo dobije "metalni" okus, da promjeni boju, a može doći i do ispuštanja malih količina aluminija u hranu. Osim toga, stariji aluminijski lonci se prilično brzo pregrijavaju.
Copyright: Getty Images

Koje lonce i tave koristiti tijekom ljeta

Umjesto onih koje smo upravo opisali, tijekom ljeta možeš koristiti lonce i tave koje ćemo navesti u nastavku.

  • Tave i lonci od nehrđajućeg čelika: brzo se zagrijavaju, ravnomjerno kuhaju i lako peru. Zato su savršene za ljetne brzinske obroke.
  • Keramičke tave: keramičke tave imaju glatku neprianjajuću površinu. Zbog toga ne traže puno ulja, a i lako se čiste. Idealne su za pripremu povrća, jaja, omleta…
  • Wok tava: wok tava je odlična opcija za brzu pripremu obroka na visokoj temperaturi, a s minimalnim zagrijavanjem prostora. Super je za povrtne stir-fry kombinacije i jednostavna jela s piletinom, tofuom ili škampima.
  • Posuđe s termoizolacijskim ručkama: hladne ručke znače da nećeš posezati za kuhinjskom krpom svaki put kad trebaš pomaknuti lonac.

Pametan pristup kuhanju

Možemo reći da ljeto nije samo vrijeme lagane hrane, nego i pametnog pristupa kuhanju. Ljeti u kuhinji trebamo manje masnoće, manje gnjavaže i - naravno - manje topline. A takvo kuhanje počinje odabirom pravog posuđa.

S obzirom na to, zaključimo da teški lonci, lonci s nelakiranim ručkama i tave za koje trebaš puno ulja mogu pričekati hladnije dane.

Najnoviji savjeti Vidi sve