Pronađi, usporedi i donesi najbolju odluku o kupnji.
Orezivanje živice ne mora biti izazov! Otkrijte 6 ključnih koraka za postizanje besprijekorne živice. Od alata do tehnike, vodimo vas kroz proces za savršeno oblikovanu zelenu ogradu.
Bilo da ste je zasadili isključivo u dekorativne svrhe, ili da se zaštitite od neželjenih pogleda, živica zahtijeva redovito i pažljivo održavanje. Jedan od osnovnih zadataka kroz godinu je i orezivanje, koje vam pomaže kontrolirati veličinu i gustoću ove „žive ograde“. Kako biste osigurali da vaša živica ostane zdrava i uvijek izgleda sjajno, pratite sljedećih 6 jednostavnih koraka za pravilno orezivanje.
Najbolje vrijeme za orezivanje većine živica u pravilu je kasno proljeće ili rano ljeto, nakon što sazru novi izbojci, ali prije nego što se biljka potpuno olista. Ipak, vrijeme za orezivanje utvrđuje se i po vrsti i namjeri oblikovanja. Kada je u pitanju cvjetna živica, radi se nakon što u potpunosti ocvate.
Prođite duž cijele dužine živice i provjerite bočne strane kako biste ustvrdili razlikuju li se kroz živicu stope rasta. Rezanjem biste trebali ukloniti gotovo sav rast mlađi od godinu dana. Ako stope rasta nisu ujednačene, a želite ravne strane, možda ćete neke dijelove ipak morati ostaviti duljima.
Prije nego započnete s radom, uklonite sve prepreke ispod i oko živice. Na tlo položite komad nekog materijala, npr. ceradu, kako biste po završetku lakše prikupili i uklonili odrezane grane. Idući korak je da pripremite sve potrebne alate:
Započnite s orezivanjem bočnih strana, tako da se krećete od dna prema vrhu i oštrice alata držite paralelno sa stranom koju orezujete. Ako koristite električne škare, režite glatkim pokretima u lukovima i pritom pokušajte postići čim ravnomjernije rezove.
Kada režete živicu nižu od otprilike 1 m, ciljajte na to da bočne strane budu u potpunosti okomite u odnosu na tlo. Živice većih visina suzite pri vrhu ili napravite zakošenje, na način da spoj vertikalne i horizontalne strane odrežete pod kutom od 45°.
Svakako je potrebno izbjeći da živica bude šira na vrhu nego li pri dnu, jer to sprječava da svjetlost dopre do donjih dijelova, uzrokujući slab ponovni rast i “gola” područja.
Nakon što su bočne strane gotove, prijeđite na vrh. Ako vaša živica prolazi kosim terenom, sami procijenite hoće li bolje izgledati nagnuti vrh koji je paralelan s tlom, ravan vrh s povremenim stepenicama ili potpuno ravan vrh kod kojeg je živica viša tamo gdje je tlo niže kako bi se cijelom dužinom održala jednaka visina.
Kako biste postigli ravan vrh, možete se poslužiti sljedećim trikom: za kolce postavljene na oba kraja živice, oko 1 cm ispod željene visine, zavežite uže koje će vam služiti kao vodič prilikom orezivanja.
U slučaju da je živica poveće visine i gornja strana je teško dostupna, možda će vam biti potrebne ljestve ili teleskopske škare, poput ovih tvrtke GREENWORKS.
Bilo da koristite ručne ili električne škare, redovito odvojite trenutak i procijenite svoj napredak kako živica ne bi poprimila neki neželjeni apstraktni oblik. Poštedite biljku onog osjećaja kao nakon lošeg posjeta frizerskom salonu. Svi smo to iskusili i nipošto nije ugodno…
Gledajući duž cijele duljine, od kraja gdje ste počeli s rezanjem, započnite s provjerom bočnih strana. Kako biste provjerili kakva je situacija na vrhu, možda ćete se morati odmaknuti na veću udaljenost.
Ako ste početnik u orezivanju, najbolje je započeti laganim rezanjem živice, a zatim provjeriti oblik i po potrebi dodatno orezati.
Nakon što ste završili s orezivanjem, uklonite ostatke s vrha živice kako bi svjetlost mogla doprijeti do rezanih stabljika i tako potaknuti dobar ponovni rast. Sve odrezane grane skupite u ranije položeni materijal te pometite ili pokupite one odbjegle koje su pale na okolno tlo.
Čišćenje ne samo da održava vaš vrt urednim, već i sprječava širenje bolesti na živicu. Ostatke možete ubaciti u kućni kompost ili ih jednostavno staviti u kantu za reciklažu biootpada.
Kako biste je nakon svakog orezivanja održali u najboljem stanju, osobito ako je vrijeme suho, živicu dobro zalijte vodom i razmislite o malčiranju - pokrivanju tla oko baze živice raznim organskim ili anorganskim materijalima. Malčiranje se obično radi u kasnu zimu ili rano proljeće, a pomaže zaštititi tlo od negativnih atmosferskih utjecaja.
Ako je tlo na kojem raste lagano i pjeskovito, ili ako živica pokazuje znakove nedostatka hranjivih tvari, neposredno prije malčiranja možete primijeniti granulirano gnojivo opće namjene. Često šišanje i intenzivan rast iscrpljuju tlo i biljku pa je iz tog razloga živicu korisno pognojiti barem dva puta godišnje.
Pravilno orezivanje živice zahtijeva pažljivu pripremu, odgovarajuće alate i vješte ruke zbog čega se ponekad može činiti kao prava umjetnost. Naravno, nije nesavladiva i vježbom je moguće postati izrazito spretnim. Redovito održavanje ne samo da poboljšava izgled vrta, već i produžuje životni vijek živice. S pravim alatima i tehnikom, vaša će živica biti zdrava i atraktivna, a susjedi impresionirani i zavidni tijekom cijele godine.
Svatko od nas treba svoje malo utočište mira, a često ga pronalazimo u vlastitom vrtu. Ovakav kutak je savršeno mjesto za opuštanje nakon napornog dana, i kao takav ponekad igra važnu ulogu u našem mentalnom zdravlju.
Pripremite svoj automobil za zimu 2024.! Saznajte koje su najbolje zimske gume na tržištu, uz savjete za sigurnu i udobnu vožnju.
Tražite savršen način za pripremu domaće pizze bez puno truda? U nastavku saznajte koje su glavne razlike između ova dva uređaja i odaberite onaj pravi za sebe!